La Gomera natuur en magie

 

La Gomera natuur en magie!

Net als de andere Canarische Eilanden kende La Gomera als vroegste bewoners de Guanchen. In de 15de eeuw werd het eiland veroverd door de Spanjaarden. Anders dan op de andere eilanden is La Gomera altijd een agrarische eiland gebleven en hebben industrie en toerisme zich hier niet of nauwelijks ontwikkeld. De huidige bewoners zijn nog altijd grotendeels boeren en het leven op La Gomera is zeer traditioneel en kent vele oude gebruiken. De lokale fluittaal het Silbo wordt nog steeds door de inwoners “gesproken” en tegenwoordig wordt er zelfs weer les in gegeven op de scholen.

Op La Gomera bevindt zich het Parque Nacional de Garajonay, het enige nationale park van Spanje dat door de Unesco is opgenomen op de Werelderfgoedlijst. Het is 40 km² groot en in het park groeien zo’n 450 plant- en boomsoorten. Bijzonder aan het park is de mist, die vrijwel constant aanwezig is. Centraal in het park ligt een oeroud laurierbos. In het park kunnen heel veel prachtige wandelingen worden gemaakt.

Plaatsen die de moeite van een bezoek waard zijn, zijn San Sebastián de La Gomera, Agulo, El Cercado en La Calera. In San Sebastián komt de ferry aan vanaf Tenerife en vind je enkele mooie gebouwen, Agulo is een idyllisch plaatsje omgeven door bananenplantages, in El Cercado vind je het echte traditionele leven van La Gomera met een belangrijke rol voor de kunstnijverheid en La Calera, in de Valle Gran Rey, is één van de mooiste plaatsjes van het eiland met diverse leuke winkeltjes en restaurants.

La Gomera is bij uitstek een wandeleiland. Over het eiland lopen diverse wandelroutes met name door het Parque Nacional de Garajonay. Langs de routes zijn diverse uitkijkpunten, van waar je een prachtig uitzicht op de omgeving hebt. Eén van de paden leidt naar het hoogste punt van La Gomera, de top van de Garajonay op 1487 meter hoogte. Ook in de Valle Gran Rey kan je prachtige wandeltochten maken. Ik ben zelf gestart in Chipute bovenin de vallei en via een 10 kilometer lange route daal je dan af naar de zee. Geweldig om te doen, maar je moet wel een getraind wandelaar zijn. Wil je niet alleen lopen of vind je begeleiding wel prettig, er worden elke dag wandeltochten georganiseerd waar je met een klein groepje onder begeleiding gaat lopen. Het vervoer is hier ook inclusief wat wel zo handig is, want de meeste routes komen niet terug op het beginpunt.

Ik heb zelf de appartementen Solvasa Laurasilva geboekt in Valle Gran Rey. Dat is de leukste plaats om te verblijven. Er zijn behoorlijk wat restaurantjes, wat winkels en het ligt aan het strand. Ook ’s avonds kun je nog een terrasje pakken of naar een café gaan. In de andere plaatsen op het eiland is het een stuk rustiger.
La Gomera heeft zelf geen luchthaven. Je vliegt naar Tenerife en daarna ga je per boot naar La Gomera. Het is dus ook heel goed mogelijk om een combinatiereis te maken tussen de eilanden.
Wij kunnen hele leuke reizen in elkaar zetten!

Corina heeft een combinatiereis gemaakt in november 2016.