Alternatieve steden – Valletta

Valletta op Malta:

In minder dan een uur loop je om de hoofdstad van Malta heen. Toch oogt Valetta imposant, zeker vanaf het water, met zijn massieve vestingwerken die opgetrokken zijn uit honingkleurige steen. Binnen die muren huisden eeuwenlang de Johannieter ridders, een religieuze orde die tijdens de kruistochten zorgde voor zieken en gewonden -het Maltezer kruis. Vechten deden ze echter ook, vooral met de Turken. Nadat ze rond 1520 van Rhodos waren verdreven kwamen ze terecht op de het kale rotseiland Malta. Ze bouwden een vesting op het strategisch gelegen schiereiland, genoemd naar hun toenmalige aanvoerder, grootmeester La Valette. In de stad, met een overzichtelijk schaakbord-stratenplan, is de erfenis van de ridders nog overal terug te vinden: een en al forten, kerken en auberges -de paleizen waar de ridders woonden.

Qua voorzieningen is Valetta wél gewoon een kleine stad. Het aanbod aan winkels, horeca en musea is beperkt. Wat niet betekent dat het daarom niet de moeite waard is. Wie geïnteresseerd is in de oudheid moet zeker het archeologisch museum bezoeken waar de zogenaamde ‘fat ladies’ te bewonderen zijn. Deze mollige vrouwenfiguren zijn meer dan 5000 jaar oud en afkomstig uit tempels op het buureiland Gozo. Deze tempels zijn trouwens de oudste gebouwen ter wereld, duizend jaar ouder dan de piramides in Egypte.

Malta heeft zo’n 300 zonnige dagen per jaar, waardoor het ook een prima bestemming is in de winter. De stad biedt in elk seizoen genoeg gezelligheid en reuring. Kijk bijvoorbeeld een sin Strait Street een smalle straat vol barretjes en restaurants. Probeer hier Malta’s lokale gerecht konijn gestoofd in champagne!