Samos

Eind september, begin oktober 2018 ben ik (Corina) een week op Samos geweest. Samos is zelfs in die periode nog een behoorlijk groen eiland en wat mij vooral opviel was dat het er zo schoon en netjes was. Dat valt namelijk op andere eilanden weleens tegen. De temperatuur was met zo’n 25 graden nog prima.

De belangrijkste toeristenplaatsen zijn Pythagorion en Kokkari. Ik heb beide plaatsen bezocht en ze hebben allebei een gezellig centrum en veel terrassen aan het water.
Pythagorion is een wat grotere plaats waar je ook nog heel veel oudheden terugvind. Wij hebben een prachtige wandeling gemaakt en de Romeinse baden, het Romeinse kasteel (met ernaast de huidige begraafplaats die ook erg indrukwekkend is) en het klooster Spanagia Spiliani bezocht. Dit klooster is zo bijzonder omdat het een kapel in een grot heeft. Vanaf het klooster heb je een prachtig uitzicht over Pythagorion en de landingsbaan van het vliegveld.
Kokkari is een wat kleiner, gemoedelijker plaatsje waar je heel veel gezellige, kleinschalige appartementen en hotels vindt. Het centrum heeft genoeg restaurantjes en terrasjes, dus je kan je hier prima vermaken.

Het binnenland van Samos is prachtig en je kan hier geweldige wandelingen maken. Wij hebben een 14 kilometer lange wandeling rond de Nachtegaalvallei in het bergachtige binnenland gemaakt. De routes staan goed beschreven en er zijn zelfs wegwijzers aangebracht. Onderweg kom je langs een aantal kleine bergdorpjes waar je wat kan eten en drinken. Zo zijn er op Samos heel veel wandelingen te maken, eventueel ook onder begeleiding van een gids.

De stranden op Samos zijn bedekt met grind. Een prachtig zandstrand vind je bij Psili Ammos, leuk om met een huurauto of per lokale bus naar toe te gaan. De zee blijft heel lang ondiep dus veilig voor kleine kinderen.  Je vind er parasols en bedjes en een aantal heerlijke restaurantjes. Bij dit strand ben je maar 2 kilometer verwijderd van de kust van Turkije, in de omgeving zie je dan ook een controlepost met Griekse militairen.

Ik vond Samos één van de mooiste eilanden van Griekenland. Niet super toeristisch en zeker niet geschikt voor mensen die ‘s nachts willen uitgaan. Maar wel geschikt voor mensen die houden van de echte Griekse sfeer, van authentieke dorpjes en heerlijk eten. Een auto is aan te raden zodat je op je eigen tempo het eiland kan ontdekken.